Business Central 2022 wave 2 – Legfontosabb változások

Kövess minket a közösségi média felületeinken:

Megérkezett a Microsoft Dynamics Business Central Wave 2 kiadása!

Október 1-től elérhetővé vált a Business Central 2022. második nagyobb frissítése, amely rengeteg fejlesztést és új funkciót tett elérhetővé.

Knipfer Tibor konzulensünk segítségével összefoglaltuk a frissítés legfontosabb fejlesztéseit és újításait:

Kiegészítő szövegek megadásának lehetősége áfazáradékokhoz

Az áfazáradékokhoz most már az előírások szerinti hosszabb kiegészítő szövegeket is beállíthatunk.

Pénzügyi jelentés a korábbi főkönyvi kimutatás (számlaséma) helyett

Új felhasználók számára egyértelműbb elnevezést kapott a funkció, a pénzügyi jelentéstől elválasztották a sorok és oszlopok meghatározását, valamint most már lehetőség van az oszlopdefiníciók másolására is, amivel egyszerűbbé válik a kimutatásváltozatok elkészítése.

Keresőből elérhető könyvelt és könyveletlen bizonylatsorok

A bizonylatsorok képernyőket gyakran használjuk különféle elemzésekhez. Egyszerűbb lett ezen képernyők elérése a keresési funkció használatával.

Változatkódok kötelező használata

Cikkváltozatokkal a hasonló (pl. csak színében eltérő) cikkek kezelésére van lehetőségünk. Nem kell minden verzióra külön cikket kialakítani, egy cikkszámon belül a különböző színeket változatként tarthatjuk nyilván. A Business Central jelenlegi verziójában kötelezővé tehetjük a változatkódok megadását bizonylatokon és naplókon olyan cikkeknél, amelyekhez változatok tartoznak. 

Ez a paraméter cégszinten és cikkenként is állítható.

Mellékköltségek könyvelése az értékesítési/beszerzési folyamat egyes lépéseinél

A módosításnak köszönhetően rugalmasabbá vált a mellékköltségek könyvelése.

Nézzük az alábbi esetet, ahol a beszerzési rendelés első sora nem érkezett meg. A második tétel beérkeztetése és számlájának könyvelése elvégezhető. De hogyan kezeljük ebben az esetben a mellékköltséget?

A mellékköltség hozzárendelése ablak új Kezelendő mennyiség oszlopában egyszerűen 0-ra állítjuk a mennyiséget és ezután átírhatjuk a beszerzési rendelés sorában a Számlázandó mennyiség értékét.

Ezután könyveljük a részleges beszerzési számlát a kapcsolódó mellékköltséggel.

Fizetési egyeztetési napló sztornírozása

A fizetési egyeztetési naplót a bankkivonat automatikus feldolgozására használjuk.

Ezen területen két változás történt:

  • A naplótételek számozása paraméterezhető a banki kartonon.
  • Más naplókhoz hasonlóan a fizetési egyeztetési naplóban könyvelt tételek sztornírozása is elvégezhető a tételjegyzék képernyőről.

Projektmodul, projekttervezési sorokon cikk-követés megadása

Most már a projekttervezési sorok képernyőn is közvetlenül meghatározhatjuk a cikk adagszámát, sorozatszámát vagy csomagszámát.

Jelentés paraméter alapján elrendezés választása

A felhasználók legördülő menüből választhatnak a jelentéshez rendelkezésre álló elrendezések közül.

A funkció lehetővé teszi, hogy a cég több elrendezést használjon ugyanahhoz az adatkészlethez. Például egy elrendezés tartozik az előkészítő értekezlethez, egy másik elrendezést körlevél készítéshez használunk, és egy harmadik elrendezést a vezetői értekezlethez.

Vállalatok közötti váltás

Egyes felhasználók a Business Central rendszerben több vállalatban is dolgoznak, számukra egyszerűsödött le a vállalatok közötti átlépés.

Az alkalmazássávon található vállalati jelvény és szöveg segítségével a felhasználó gyorsan tájékozódhat arról, hogy éppen melyik vállalatban és környezetben dolgozik.

A vállalatváltó ablaktábla bárhonnan elérhető, akár az alkalmazássávból, akár a Ctrl+O billentyűparancs használatával. Itt megjelennek az elérhető vállalatok, éles és tesztkörnyezet szerint csoportosítva. 

A kijelölt vállalat megnyitható az aktuális böngészőlapon, vagy új lapon az adatok egymás melletti összehasonlítása céljából.

Modern műveletsáv

  • Ugyanaz a funkció már nem szerepel egyszerre több menüpontban is 
  • A Navigálás menü megszűnt, tartalmát összevonták a rekord nevét viselő entitásmenüvel
  • Több helyen megjelentek osztott gombok. Ezek a gombok más Microsoft termékekből ismertek gomb és menü kombinációjaként
  • Visszajelzések és statisztikák alapján a gyakrabban használt műveleteket a műveletsávon láthatóbb helyre helyezték

Keresés vállalati adatokban

Az irodai dolgozók munkaidejük akár 20 százalékát is információkereséssel töltik. Mivel az adatok mennyisége folyamatosan növekszik, egyre fontosabbá válik a releváns tartalom gyors elérése.

A Business Central frissítése lehetővé teszi a keresést minden olyan adattáblában, amely kapcsolódik a saját szerepkörhöz.

ERP bevezetési segédlet letöltése

A PDF dokumentumot a megadott e-mail címre küldjük el Önnek