Ismerted ezt az 5 különbséget a Microsoft Dynamics Business Central és a NAV között?

Kövess minket a közösségi média felületeinken:

Az ERP piac egyik legkiemelkedőbb tagja a Microsoft Dynamics NAV/Navision, amelynek első verziója közel 40 éve jelent meg Dániában. Az azóta hatalmas teret és utat bejáró vállalatirányítási rendszer napjainkra több ezer kis-és közepes vállalkozásnak segít zökkenőmentesebbé tenni üzleti folyamataikat.

A Microsoft 2018-ban egy újabb változatát szerette volna megalkotni a NAV-nak, ebből született meg az eddigi legmodernebb verziója, a Microsoft Dynamics 365 Business Central. 

Ha valaki “idegen” szemmel látja, talán első ránézésre egy teljesen új rendszernek tűnhet a BC, azonban működését, alapvető logikáját, architektúráját és funkcionalitását korábban ismert elődjétől, a Microsoft Dynamics NAV-tól örökölte. 
Azon vállalatok számára, akik komfortosan érzik magukat a NAV felületén és működési folyamataiban garantálhatjuk, hogy a Business Central sem fog csalódást okozni! 

De vajon miben tér el a Microsoft Dynamics 365 NAV és a Business Central? 

És milyen meghatározó eltéréseket vélhetünk felfedezni a két rendszer között? 

Lássuk az 5 leglényegesebb különbséget, amit fellelhetünk a Business Central és a NAV között!

Felhős adattárolás

Talán az egyik leghangsúlyosabb újítás a Business Central esetében a felhős (másnéven SaaS) technológia kihasználásának lehetősége, amelyet a Microsoft felhőszolgáltatásán keresztül érhetünk el.
A felhős architektúra megjelenésével természetesen továbbra is alkalmazható a többi üzemeltetési metódus is:

  • Helyszíni üzemeltetés cégen belüli szerver egységgel
  • A Microsoft által nyújtott felhős szolgáltatás használata (nyilvános felhőben úgy, hogy minden adat teljesen titkos marad és elkülönült más ügyfelek információitól)
  • Privát felhőszolgáltatás igénybevétele Azure-ban
  • Tárhely igénybevétele különböző szolgáltatóktól

Új fejlesztési nyelv

Korábban C/AL nyelven íródott minden fejlesztés és módosítás a NAV felületében, amely szervesen illeszkedett az alaprendszerhez, – így, ha frissítésre, vagy verziófrissítésre került a sor az egész ERP rendszert szükséges volt megvizsgálni alapjaitól kezdődően, hogy végrehajthassák az említett updatet, amely sokszor ennek következtében nagy volumenű, idő- és erőforrásigényes projekteket eredményezett. 

Újítás a Microsoft Dynamics Business Central esetében, hogy elhagyásra került a C/AL nyelv, helyette pedig használatba vették az AL nyelvet, amely segítségével nincs szükség arra, hogy az ERP alap keretrendszerébe belenyúljunk módosítások esetén.

Egyszerűen implementálható bővítmények és alkalmazások az előtérben

Köszönhetően az új AL alapú fejlesztési nyelvnek nem szükséges azon aggódnunk, hogy hogyan szabjuk testre rendszerünket specifikus igényeink alapján, hisz számtalan mennyiségű bővítmény áll rendelkezésünkre (köztük a Microsoft app áruházában is, a Microsoft AppSource-ban), amelyek egyszerű és könnyű  implementálásával képesek vagyunk rugalmassá és eredményessé tenni vállalatunkat egyedi elképzeléseink alapján.

Nincs többé gond a különböző verziók frissítésével!

BC felhasználóként búcsút inthetsz a sokszor drága és időigényes upgrade projekteknek, hiszen a rendszer megvásárlását és bevezetését követően nem szükséges a szerkezet alapjaiban hozzányúlnod egy update során.

Ahhoz, hogy karban tarthasd ERP rendszeredet csak ügyelned kell az ingyenesen elérhető frissítések és verziófrissítések követésére, illetve az automatikus frissítések szabályozására (helyszíni vagy privát felhőszolgáltatás esetén szabadon megadható, hogy a frissítés mikor kerüljön megvalósításra, nyilvános felhőszolgáltatás esetén azonban a frissítések 6 havonta automatikusan megtörténnek).

A NAV-ról és annak támogatottságáról...

Fontos megjegyezni, hogy a korábbi NAV verziók Microsoft oldali támogatottsága folyamatosan szűkül, így azok, akik hosszú távon terveznek Microsoftos ERP rendszerükkel, előbb vagy utóbb érdemes elgondolkozniuk a váltáson.

Új belső mellé, új külső is jár!

Nem lehet nem elmenni a Business Central megújult külleme mellett, amely elérhető webes, tablet és mobil kliensekből is! 

Összehasonlítva a NAV-al egy hangsúlyosabb, letisztultabb és modernebb megjelenésű rendszert kaptunk, megspékelve fejlesztői tudás nélkül testre szabható modulokkal (Például: oldalak módosítása, nézetek létrehozása, mezők hozzáadása bármely panelhez könnyedén) és új, hasznos funkciókkal, amelyek nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy növelhessék és javíthassák a felhasználói élményt. 

További érdekességeket tudnál meg a Business Central-ról?
Esetleg új ERP rendszer bevezetésén tanakodsz?

Szeretnél mélyebb vizekre evezni a Microsoft kis-és közepes vállalkozásokra specializálódott ERP rendszerei terén?

Segítünk benne!

Összegyűjtöttük és összehasonlítottuk a legfrissebb funkcionális különbségeket a Microsoft Dynamics NAV verziók és a Business Central között.

Keress Bennünket bátran, ha kérdésed támadt a Microsoft Dynamics ERP technológiákat és azok bevezetését illetően, vagy írd meg nekünk kérdéseid kommentben!

Szólj hozzá!

Tudj meg többet a Microsoft ERP rendszereiről!

Csatlakozz a MultiSoft által szervezett ERP Roadshow valamely állomásához, és ismerd meg közelebbről a Microsoft Dynamics 365 Business Centralt!
ERP Roadshow

Iratkozz fel hírlevelünkre!

ERP bevezetési segédlet letöltése

A PDF dokumentumot a megadott e-mail címre küldjük el Önnek