ERP szótár

Kövess minket a közösségi média felületeinken:

Minden területnek meg vannak a kifejezetten rá jellemző sajátos, ágazatspecifikus nyelvezete, amelyek ismerete nélkül könnyen elveszhetünk a részletekben. Nincs ez másként azokkal sem, akik még csak most eveztek a vállalatirányítási rendszerek ismeretlen vizeire, és többet szeretnének megtudni az adott terület adta lehetőségekről. Ebben az esetben érdemes lehet felvértezniük magukat egy olyan tudásanyag elsajátításával, amely megadja a képességet ahhoz, hogy magabiztosan érezhesse magát az ERP terminus technikusaival ellátott sorai között.

Ahhoz, hogy ez a tudásanyag mindenki számára elérhetővé váljon, csokorba szedtük a MultiSoftnál leggyakrabban előforduló kulcsszavakat, amelyek ismeretében már nem is lesz olyan távolinak tűnő a vállalatirányítási rendszerek világa.

ERP kulcsszavak
Business Central

A Microsoft 2018-ban megjelent felhős ERP rendszere, amely a Dynamics NAV modernebb verziója.

Upgrade

A vállalatirányítási rendszer egy magasabb verziószámú, korszerűbb és funkcionalitásban gazdagabb új verziójának telepítése.

Nyitó upgrade

Az upgrade egyik fajtája, mely során átkerül minden adat, törzsadat, tranzakció az új verziójú ERP rendszerbe.

Tételes upgrade

Az upgrade egyik fajtája, mellyel tisztított törzs-, illetve nyitóadatot lehetséges átvinni az új rendszerbe.

Cumulative Update (CU)

Olyan fájlok összesített halmaza, amely tartalmazza a Microsoft Dynamics 365 Business Centralhoz kiadott összes gyorsjavítást és szabályozási szolgáltatást, mindezt az ERP rendszer naprakészen tartása érdekében

A Microsoft adatvizualizációs megoldása, amellyel adatvezérelten lehetséges látványos és vizuális riportokat, elemzéseket létrehozni.

Power Apps

Olyan adatplatformok összessége, ahol egyedi üzleti igényekre tudunk megoldásokat adni. Üzleti alkalmazás fejlesztő megoldás, amely a low-code, no-code technológián alapszik.

Power Automate

Folyamatautomatizáló megoldás, amely segít automatizált munkafolyamatok létrehozásában, alkalmazások és szolgáltatások között a fájlok szinkronizálásához, értesítések fogadására és adatgyűjtéshez.

Power Platform

Három Microsoft termék gyűjtőfogalmát értjük alatta: Power BI, Power Automate és Power Apps.

Add-on

Olyan kiegészítő alkalmazások, amelyek a meglévő vállalatirányítási rendszerhez kapcsolhatók fejlesztések nélkül. Ezek a bővítmények általában extra funkcionalitással bírnak.

On-premise ERP

Olyan vállalati erőforrás-tervező szoftver, amely házon belüli szervereken fut az ügyfél saját helyén vagy irányítása alatt álló helyeken. Egy helyszíni megoldás kínál biztonságot és vezérlést saját IT-infrastruktúra használatához az emberek, folyamatok és rendszerek összekapcsolásához.

Saas (Software as a Service)

Lényege, hogy a hagyományos módszerrel szemben, nincs szükség a szoftver saját szerveren történő telepítésére. Az adott szoftver ugyanis közvetlenül a szolgáltató szerveréről futtatható, és a felhasználó gépére telepített kliensprogram vagy egy böngészőprogram segítségével bármikor és bárhonnan online elérhető és használható.

Low-code no-code technológia

A Low-code egy olyan szoftverfejlesztési megközelítés, amely alig vagy egyáltalán nem igényel kódolást az alkalmazások és folyamatok felépítéséhez. Az alacsony kódszámú fejlesztői platform vizuális interfészeket használ egyszerű logikával és drag-and-drop funkciókkal a kiterjedt kódolási nyelvek helyett.

Az Azure a Microsoft nyilvános felhőalapú számítástechnikai platformja. Számos felhőszolgáltatást kínál, beleértve a számítástechnikát, az elemzést, a tárolást és a hálózatépítést. A felhasználók e szolgáltatások közül választhatnak az új alkalmazások fejlesztéséhez, illetve méretezéséhez, vagy meglévő alkalmazásokat futtathatnak a nyilvános felhőben.

Hibrid munkavégzés

Olyan munkavégzés, amely részben a munkahelyen (irodában), részben távmunkában/home office-ban zajlik vegyesen.

ISV (Independent Software Vendor)

Független szoftver szállító.

ReBilS

A MutliSoft által fejlesztett repetitív, azaz gyakran ismétlődő számlák kezelésére szolgáló megoldás a Microsoft Dynamics Business Central felhasználóknak.

MDSync

A MultiSoft Kft. által fejlesztett adatszinkronizációs bővítmény Business Central rendszerhez, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy azonos adatbázisban szereplő vállalatok adatai között szinkronizáljon. A beállítás során megadhatóak azok a táblák és mezők, amelyeket szinkronizálni szeretnénk, illetve az is, hogy pontosan hogyan történjen a vállalatok közötti szinkronizáció.

MobileNAV

Olyan univerzális mobilapplikáció, amely képes a Microsoft Dynamics vállalatirányítási rendszerek funkcionalitását átültetni mobil eszközre amellett, hogy további funkciókat tesz elérhetővé a felhasználók számára. A megoldás lehetőséget biztosít arra, hogy a meglévő vállalatirányítási rendszer mellé vásárolható alkalmazást futtatva internetszolgáltatás nélkül is elérhetővé váljanak a rendszerben tárolt információk, valamint a mobileszközön történő egyéb tevékenységek.

HEP

A MultiSoft Kft. által fejlesztett hivatalos magyar nyelvű lokalizáció, amely a magyar nyelv támogatottsága mellett biztosítja az aktuális jogszabályi megfelelést minden Microsoft Dynamics 365 Business Central felhasználó részére.

Online számla

A NAV által létrehozott felület, amelyen keresztül minden számlakibocsátó számára megvalósítható a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség.
2021. január 4-től kezdve a megváltozott kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó törvényi előírások értelmében elengedhetetlenné vált minden kiállított, belföldön teljesített tranzakcióról szóló adatok eljuttatása a NAV részére függetlenül a vevő jogállásától.

AppSource

A Microsoft hivatalos üzleti célú app áruháza, ahol számos szoftverszolgáltató által fejlesztett alkalmazásokat és szolgáltatásokat érhetünk el.

Cloud PC

A felhőalapú asztali számítógépek a végfelhasználói számítástechnika olyan megközelítését jelentik, ahol a virtuális asztali számítógépek és alkalmazások felhőalapú erőforrásokon vannak tárolva, nem pedig egy helyszíni vállalati adatközpontban. Ennek segítségével könnyen megteremthető a kényelmesen és biztonságosan végezhető hibrid munkavégzés körülményei.

Zero-touch approach

A személyes jelenlét nélküli irodai IT eszközök használatbavétele a felhasználói élmény sérülése nélkül.

SLA (Service Level Agreement)

A szolgáltató és az ügyfél közötti szerződés, amely meghatározza, hogy a szolgáltatásnak milyen szintű szolgáltatást kell mindig nyújtania. Az SLA-k jellemzően a szolgáltatás minőségére, a szolgáltatás elérhetőségére és a szolgáltató felelősségére terjednek ki. Az ügyféltámogatásban a szolgáltatási szintre vonatkozó megállapodás általában meghatározza, hogy a szolgáltatónak milyen gyorsan kell megválaszolnia az ügyfél szolgáltatási igényét.

On-site support

Az on-site support az ügyfél telephelyén kínált technikai segítségnyújtásra vonatkozik. Erre a támogatásra általában akkor van szükség, ha külső támogatás nem adható, vagy a felhasználó teljesen kezdő. Ez egy hosszabb távú elköteleződést jelent az ügyfél és a partner cég részéről is.

Azure Virtual Desktop

A személyes jelenlét nélküli irodai IT eszközök használatbavétele a felhasználói élmény sérülése nélkül.

Open-source megoldások

A szoftveres alkalmazások két alapkategóriába sorolhatók: szerzői jogdíjjal rendelkező szoftverek és nyílt forráskódú szoftverek (Open Source). Az Open Source olyan szoftver, amelynek forráskódjához az eredeti fejlesztőkön kívül mások is hozzáférhetnek. Ennek értelmében bárki láthatja, módosíthatja és terjesztheti a kódot.

Konkurens licensz

A Microsoft Dynamics NAV és Navision esetében használt licenszelési forma. A konkurens licenszek száma mindig az egy időben bejelentkezett felhasználók számát adja meg. Ezek a felhasználók “konkurálnak”, azaz versenyeznek a használati jogért.

Nevesített licensz

A nevesített licenszek esetében, minden felhasználó saját licensz-el rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egymástól függetlenül bármelyik felhasználó be tud jelentkezni a saját felhasználónév-jelszó párosával, anélkül, hogy bárkihez alkalmazkodnia kéne.

E-számla

A MultiSoft Kft. és a Számlaközpont Zrt. kiegészítő pénzügyi megoldása, amelynek köszönhetően hitelesített, időbélyegzővel ellátott elektronikus számla, illetve másodbizonylat állítható ki megfelelve minden hatályos jogszabályi kritériumnak.

ERP bevezetési segédlet letöltése

A PDF dokumentumot a megadott e-mail címre küldjük el Önnek