ERP szótár

Kövess minket a közösségi média felületeinken:

Minden területnek meg vannak a kifejezetten rá jellemző sajátos, ágazatspecifikus nyelvezete, amelyek ismerete nélkül könnyen elveszhetünk a részletekben. Nincs ez másként azokkal sem, akik még csak most eveztek a vállalatirányítási rendszerek ismeretlen vizeire, és többet szeretnének megtudni az adott terület adta lehetőségekről. Ebben az esetben érdemes lehet felvértezniük magukat egy olyan tudásanyag elsajátításával, amely megadja a képességet ahhoz, hogy magabiztosan érezhesse magát az ERP terminus technikusaival ellátott sorai között.

Ahhoz, hogy ez a tudásanyag mindenki számára elérhetővé váljon, csokorba szedtük a MultiSoftnál leggyakrabban előforduló kifejezéseket, amelyek ismeretében már nem is lesz olyan távolinak tűnő a vállalatirányítási rendszerek világa.

Szószedet
Add-on / Bővítmény / Extension

Olyan kiegészítő alkalmazások, amelyek a meglévő vállalatirányítási rendszerhez kapcsolhatók fejlesztések nélkül. Ezek a bővítmények olyan extra funkcionalitást adnak az alaprendszerhez, amely beállításokkal nem érhetők el. A MultiSoft által fejlesztett bővítmények: MobileNAV, Servotion, WMS MobileNAV, MDSync, ReBilS, valamint a magyar nyelvű lokalizáció is elérhető bővítményként, HEP néven.

AppSource

A Microsoft hivatalos üzleti célú alkalmazás áruháza, ahol számos, a Microsofttól független szoftverszolgáltató által fejlesztett alkalmazásokat érhetünk el a Busines Centralhoz.

Azure

Az Azure a Microsoft nyilvános felhőalapú számítástechnikai platformja. Számos felhőszolgáltatást kínál, beleértve a számítási kapacitást, az elemzést, és adattárolást. Az Azure-t meglévő alkalmazások hátteréül szolgáló szerverként is futtathatjuk, így például az ERP rendszerünket is felköltöztethetjük a felhőbe, amely lehetővé teszi annak helytől független elérését, virtuális prvát hálózat (VPN) segítsége nélkül is.

Azure Virtual Desktop

Az Azure Virtual Desktop egy asztali és alkalmazásvirtualizálási szolgáltatás, amely a felhőben fut. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy olyan virtuális gépeket hozzunk létre, amelyek az Azure biztonságos szerverein futnak, helytől és eszköztől függetlenül elérhetők, és a szükséges számítási kapacitásnak megfelelően bármikor bővíthetők.

Business Central

A Microsoft 2018-ban megjelent ERP rendszere, amely a Dynamics NAV modernebb verziója. A Business Central megjelenésével lehetőség nyílt a vállalatirányítási rendszer felhőbe történő telepítésére, illetve már havidíjas alapon, SaaS modellben is használható a rendszer.

Olyan fájlok összesített halmaza, amely tartalmazza a Microsoft Dynamics 365 NAV-hoz és Business Centralhoz kiadott összes gyorsjavítást és szabályozási szolgáltatást, mindezt az ERP rendszer naprakészen tartása érdekében.

E-számla

A MultiSoft Kft. és a Számlaközpont Zrt. kiegészítő pénzügyi megoldása, amelynek köszönhetően hitelesített, időbélyegzővel ellátott elektronikus számla, illetve másodbizonylat állítható ki megfelelve minden hatályos jogszabályi kritériumnak.

Lokalizáció - HEP

A MultiSoft Kft. által fejlesztett hivatalos magyar nyelvű lokalizáció, amely a magyar nyelv támogatottsága mellett biztosítja az aktuális jogszabályi megfelelést minden Microsoft Dynamics 365 Business Central és NAV felhasználó részére.

ISV (Independent Software Vendor)

Független szoftver beszállító. A Microsoft terminológiában azokat a MultiSoft Kft-hez hasonló bevezető partnereket hívják így, akik bővítényeket készítenek a Microsoft Dynamics Nav / Busines Central valamely verziójához.

Konkurens licenc

A Microsoft Dynamics NAV és Navision esetében használt licenszelési forma. A konkurens licencek száma mindig az egy időben bejelentkezett felhasználók számát adja meg, így a felhasználók száma nem kell, hogy megegyezzen a licencek számával. Ezért a felhasználók “konkurálnak”, azaz versenyeznek a használati jogért.

Low-code no-code technológia

A Low-code egy olyan szoftverfejlesztési megközelítés, amely alig vagy egyáltalán nem igényel kódolást az alkalmazások és folyamatok felépítéséhez. A low coding platformok logikai ábrákkal, és behúzható elemekkel segítik a felhasználót, hogy kód írása nélkül hozhassa létre az alkalmazás logikáját. A Power Platform alá tartozó Microsoft termékek ilyen megközelítésben készültek el.

MDSync

A MultiSoft Kft. által fejlesztett adatszinkronizációs bővítmény Business Central rendszerhez, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy azonos adatbázisban szereplő vállalatok törzsadatait szinkronizáljon. A beállítás során megadhatóak azok a táblák és mezők, amelyeket szinkronizálni szeretnénk, illetve az is, hogy pontosan hogyan történjen a vállalatok közötti szinkronizáció.

MobileNAV

Olyan univerzális mobilalkalmazás, amely képes a Microsoft Dynamics vállalatirányítási rendszerek funkcionalitását átültetni mobil eszközre, valamint további funkciókat tesz elérhetővé a felhasználók számára. A megoldás lehetőséget biztosít arra, offline is elérhetővé váljanak a rendszerben tárolt információk, így folytatni tudja a megkezdett munkamenetet akkor is, ha nem áll rendelkezésre aktív internetkapcsolat.

A nevesített licenszek esetében, minden felhasználó saját licensz-el rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egymástól függetlenül bármelyik felhasználó be tud jelentkezni a saját felhasználónév-jelszó párosával, anélkül, hogy bárkihez alkalmazkodnia kéne. Ezt a licencelési stratégiát alkalmazza a Microsoft a Business Central esetében is, így ennél a rendszernél a licencek száma mindig meg kell egyezzen a felhasználók számával.

Nyitó upgrade

A nyitó upgrade során tisztított törzs- és nyitóadatok kerülnek az új rendszerbe. Általában év eleji éles indulással jár, amely viszont PowerBI segítségével átmozgatható az év más napjaira is.

Online számla

A NAV által létrehozott felület, amelyen keresztül minden számlakibocsátó számára megvalósítható a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség.

2021. január 4-től kezdve a megváltozott kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó törvényi előírások értelmében elengedhetetlenné vált minden kiállított, belföldön teljesített tranzakcióról szóló adat eljuttatása a NAV részére, függetlenül a vevő jogállásától.

On-premise (földi) ERP

Házon belüli szervereken futtatott vállalatirányítási rendszer. A szerver kézzel fogható, általában az iroda szervertermében található.

Power Apps

A Microsoft alkalmazásfejlesztő megoldása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy low-code, no-code megközelítéssel legyenek képesek saját üzleti alkalmazást létrehozni.

Power Automate

A Microsoft folyamatautomatizációra szolgáló low-coding megoldása, amellyel minimális kódolási ismeretekkel is képesen vagyunk manuális feladatok automatizált végrehajtására.

Power Platform

A Microsoft négy, low-code, no-code megoldásának gyűjtőfogalma: Power BI, Power Automate, Power Apps és Power Virtual Agents.

PowerBI

A Microsoft adatvizualizációs megoldása, amellyel látványos riportokat, elemzéseket hozhatunk létre, kódolás nélkül.

ReBilS

A MultiSoft által fejlesztett, ismétlődő számlák kezelésére szolgáló megoldás a Microsoft Dynamics Business Central felhasználóknak.

SaaS (Software as a Service)

Szoftvervásárlás módja, amely során a szoftver szolgáltatója biztosít a használathoz szükséges mindennemű infrastruktúrát (szerverek, biztonsági intézkedések, stb.). A szolgáltatásként vásárolt szoftverek esetében, a felhasználónak nincs szüksége másra, mint egy böngészőre, vagy asztali alkalmazásra, amely interneten csatlakozik a szolgáltató (általában felhőben üzemeltetett) rendszeréhez. Ilyenkor minden adattárolási folyamat és számítás is a szolgáltató rendszerében történik.

SLA (Service Level Agreement)

A szolgáltató és az ügyfél közötti szerződés, amely meghatározza, hogy a szolgáltatásnak milyen szintű szolgáltatást kell mindig nyújtania. Az SLA-k jellemzően a szolgáltatás minőségére, a szolgáltatás elérhetőségére és a szolgáltató felelősségére terjednek ki. Az ügyféltámogatásban a szolgáltatási szintre vonatkozó megállapodás általában meghatározza, hogy a szolgáltatónak milyen gyorsan kell megválaszolnia az ügyfél szolgáltatási igényét.

Tételes upgrade

A tételes upgrade során minden torzsadat és tranzakciót átmásolunk az új rendszerbe. Nagyon régi NAV verziókról történő upgrade során nem megoldható.

Upgrade

A vállalatirányítási rendszer egy magasabb verziószámú, korszerűbb és funkcionalitásban gazdagabb új verziójának bevezetése.

Üzleti alkalmazás

A vállalat belső folyamatait egyszerűsítő alkalmazás. Az üzleti alkalmazások nem „dobozolhatók”, és értékesíthetők külső vállalatok számára.

ERP bevezetési segédlet letöltése

A PDF dokumentumot a megadott e-mail címre küldjük el Önnek