Felejtsd el az FKeres függvényt!

Kövess minket a közösségi média felületeinken:

FKeres helyett használj XKeres függvényt!

A Micrsoft Excel új, Xkeres függvénye nem csak megbízhatóbb, de egyszerűbb alternatívája lehet az Fkeres / Vkeres, valamint az Index+Hol.Van függvényeknek is.

A Microsoft Excelt rendszeresen használók gyakran találkoznak a megoldandó problémával, amikor kapnak egy listát egy kollégától, amihez bizonyos adatokat csak egy másik listában találhatnak meg.

Például:

 • Kapsz egy névlistát, amelyekhez egyéb adatokat (címeket, cégnevet, eladási számokat) kell párosítanod
 • Szeretnéd megnézni, hogy a kilistázott cikkekhez mekkora készlet tartozik, és az aktuális készletet a raktáros kolléga egy saját Excel fájlban tartja számon

A fentiekre egyébként hosszú távú megoldásként javasoljuk egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetését, de ha jelenleg nem áll rendelkezésedre az erőforrás, idő, vagy csak egy ad-hoc igényre keresel megoldást, akkor olvass tovább, ugyanis egy friss Excelen kívül nem lesz szükséged másra.

Egy kis történelem (FKeres, Index+Hol.Van)

A Microsoft első megoldása a problémára az FKeres és a VKeres függvények voltak. Ezekkel a függvényekkel megadtunk egy értéket, majd egy oszlopot/sort, amelyben az értéket kerestük, majd pedig, ha megtalálta az Excel az őt tartalmazó sort, akkor megmondhattuk, hogy a kijelölt oszlophoz képest jobbra, hányadik oszlopot szeretnénk értékként visszakapni:

Fkeres függvény használata

Az FKeresnek azonban megvannak a maga korlátai:

 • Igazán stabilan csak névsorba rendezett oszlopban tudott keresni
 • A visszaadott értéket tartalmazó oszlopnak a keresett értéket tartalmazó oszloptól jobbra kellett lennie
 • Nagyobb mennyiségű (>1000) adat esetében nem volt megbízható

Közelítő egyezéses keresésénél hibás eredményeket kaphattunk, a beállítások hiánya miatt.

Erre volt kerülőmegoldás az Index és a Hol.Van függvények kombinációja, amely látható módon már a helyes megoldást adta vissza. Ha megmutatom, hogyan lehetett a Fenti Fkeres függvényt kiváltani, akkor azonnal láthatod, hogy ezzel mi volt a probléma:

=INDEX(A1:B7;HOL.VAN(D2;A1:A7;0);2)

 • Egymásba ágyazott függvényekre volt szükségünk, így bonyolultabb és lassabb volt a használata
 • Itt is hiányosak a “nem pontos” keresések beállításai

Ismerd meg az XKeres függvényt, hogy soha többet ne kelljen FKeres-t használnod

XKeres függvény paraméterei:

 • Keresési_érték
  Az az adat (pl.: név, cikkszám), amelyikhez információt szeretnél párosítani a másik táblából
 • Keresési_tömb
  Az a tartomány, amelyen belül a keresést szeretnéd elvégezni – tartalmaznia kell a keresett értékeket tartalmazó oszlopot/sort
 • Visszaadandó_tömb
  Ennek a tartománynak az értékét fogja eredményül visszaadni a függvény
 • Ha_nincs_találat
  Ezt az értéket adja vissza a függvény, ha nem találja az Keresési_értéket a Keresési_tömbben
 • Egyezési_mód
  Megadja, hogy mi számít találatnak
  • 0 = pontosan megegyező találat
  • -1 = pontos egyezés, vagy a következő kisebb elem (számsorrendet, vagy névsort figyelembe véve)
  • 1 = pontos egyezés, vagy a következő nagyobb elem (számsorrendet, vagy névsort figyelembe véve)
  • 2 = helyettesítő karakter egyezés, amelynél használhatjuk a *-ot egy bármilyen hosszúságú szövegrész megadására, vagy a ?-et egy ismeretlen karakter helyének jelölésére (példát lásd a lenti ábrán)

Példa az XKeres használatára

A FELADAT

Egy kollégánktól kaptunk egy ügyféllistát, akiknek csomagot/levelet szeretnénk küldeni, de a hozzájuk tartozó címek nem szerepelnek benne, ezért szeretnénk a nevekhez címeket párosítani a lehető leggyorsabban.

A névlistán kívül, szerencsére van egy másik Excel táblánk, amely tartalmazza az összes ügyfelünket címekkel együtt.

1) Táblázattá alakítás

A kedvezményezettek tábláját táblázattá alakítjuk. Ehhez az egyik adatot tartalmazó cellába kattintás után megnyomjuk a CTRL+R gomb használatával. Ennek előnye, hogy ha az új oszlop tetejébe beírjuk a képletet, automatikusan frissíti az alatta lévő sorokat is, ráadásul a későbbiekben szűrhetünk is adatink között. Ez a lépés nem kötelező, de akkor az elkészült függvényt másolni kell az alatta lévő cellákba is.

2) Függvény beírása

Ezután beírjuk a végleges függvényt a B2-es cellába, ami a következő lesz:

=Xkeres(A2;Adatok!C:C;Adatok!H:H;”Nincs cím”)

 • A2 – Ez lesz a keresett kifejezés, azaz a név. A függvény legörgetésével, ez dinamikusan változni fog, minden sorban az adott nevet fogja kijelölni
 • Adatok!C:C – Ez a segédtáblánkban a neveket tartalmazó oszlop. Segíteni fog nekünk összepárosítani a kedvezményezettek sorait, a másik táblázat, azonos nevekhez tartozó soraival. Itt érdemes az egész oszlopot kijelölni, így a függvény legörgetésével nem tolódik lefele a keresési terület sem. Ha nem szeretnétek az egész oszlopot kijelölni, akkor a tartomány kijelölése után nyomjátok meg az F4 billentyűt, így az Excel $-ket fog beszúrni a képlettel, amivel rögzítitek a tartományt.
 • Adatok!H:H – Példánkban az Adatok tábla, irányítószámokat tartalmazó oszlopa. Ebből az oszlopból fogja a függvény a megfelelő értéket visszaadni nekünk az adott cellában. Itt is érdemes a teljes oszlopot kijelölni, vagy használjuk a $-ket a tartomány rögzítésére
 • ”Nincs cím” – a függvény negyedik paramétere opcionális. Ezt az értéket fogja visszaadni a függvény akkor, ha nem találja meg az adott nevet az adatok táblában

3) Néhány keresési eredmény ellenőrzése / Hibajavítás

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amiket érdemes megnézned, ha a függvényed nem hozza ki a megfelelő értékeket, vagy túlságosan sok nevet nem talált meg:

 • Az Adatok táblában és a Kedvezményezettek táblában nem azonosak a nevek összetételei.
  Vezetéknév és keresztnév fordítva szerepel, A kézzel írt nevekben elütés van, kötőjelek eltérő használata, vagy az ékezetes betűk különböző verzióinak használata (a kis és nagybetűket a keresés nem különbözteti meg, így ezekkel nem kell foglalkoznod)
  Próbálj meg elütésektől mentes listát szerezni, illetve ha látsz egy visszatérő hibát, akkor CTRL+H-t megnyomva, cserével egyesítheted az eltérő karaktereket: pl. „é” és „è”.
 • Szóközök a nevek után
  Ha függvényekkel olvasztod össze az elő- és utóneveket, gyakran előfordul, hogy extra szóközök kerülnek a nevek közé, vagy éppen mögé. Ezektől megszabadulhatsz például egy szövegfüggvénnyel: =Ha(JOBB(A2)=” „;BAL(A2;HOSSZ(A2)-1);A2)
  Ez a függvény megnézi az A2-es cellát, és levágja az utolsó karaktert, amennyiben az szóköz

Ha továbbra sem működne a függvényed, kérdezz bátran kommentben, vagy keress minket a marketing@multisoft.hu e-mail címen.

Ha pedig érdekelnek további oktató jellegű tartalmak a Microsoft temrékeivel kapcsolatban, iratkozz fel közösségi média felületeinkre, és kövesd a MultiBlogot!

ERP bevezetési segédlet letöltése

A PDF dokumentumot a megadott e-mail címre küldjük el Önnek