Leltárnapló kezelése a Microsoft NAV/ BC rendszerében

Kövess minket a közösségi média felületeinken:

Megérkezett a Hónap Support Kérdése sorozatunk következő része, melyben bemutatjuk a leltárazás folyamatát a Microsoft Dynamics NAV/Business Centralban.

A leltár

A leltár egy jegyzékszerű kimutatás, amely a gazdálkodó eszközeit és forrásait egy adott fordulónapra vonatkozóan – mennyiségben és értékben is – tételesen felsorolja. A leltár előállításának folyamata a leltározás, amely a leltározás tárgyától függően fizikai tevékenységekből (tételes megszámolás, mérés), vagy a bizonylatok egyeztetéséből áll.  Ebben a cikkben a készletek leltárazásáról lesz szó.

A fizikai leltározás elősegítése érdekében a Microsoft Dynamics NAV/Business Central tartalmaz egy speciális cikknaplót, melyet leltárnaplónak nevezünk.
Ha a rendszerünkben és valóságban számbeli eltérés mutatkozna, ez a napló fog nekünk segíteni a különbség elrendezésében

Nyissuk meg a “Leltárnaplókat”.

A felső menüszalagon válasszuk ki az “Előkészítés” majd a “Készletszámítás” menüpontot.

Az itt kapott felületen adjunk meg egy könyvelési dátumot, majd adjunk meg egy bizonylatszámot. Van lehetőségünk a készlet nélküli cikkek megjelenítésére is és azokra is, amelyek nem szerepelnek egy tranzakcióban sem.

A szűrés FastTab alatt cikkekre, raktárkódra, és különböző mezőkre is van lehetőségünk szűrni.

Az “OK-ra” kattintva a rendszer elvégzi a készletszámítást.

A naplósorok Mennyiség (számított) oszlopában a Microsoft Dynamics NAV/Business Centralban számolt értéket kapjuk, míg a Mennyiség (leltár) oszlopban a valódi fizikai leltár mennyiségét írhatjuk be. Ha itt a számított mennyiségtől eltérő értéket írunk, a napló automatikusan módosítja a sor tételtípusát, pozitív vagy negatív helyesbítésre.

Tehát abban az esetben, ha a rendszer egy adott cikkből 10 darabot számolt, de a valóságban a leltár során 12-t tártunk fel, ezt a Mennyiség (leltár) oszlopban tudjuk felülírni, így a rendszer könyvelne pozitív helyesbítésként 2 mennyiséget.
Természetesen ugyanez igaz, ha csak kevesebb cikket találtunk fizikailag, ilyenkor a rendszer automatikusan Negatív helyesbítésre módosítja a napló adott sorát.
A mennyiségeken túl lehetőségünk van a módosítandó cikkek egységköltségének felülírására is.

 

Az így feltöltött és módosított naplósorokat ellenőrizve a “Könyvelés/Nyomtatás” majd “Könyvelés” funkciógombbal könyvelhetjük le.

Röviden

A leltárnaplókkal tehát összevethetjük a Microsoft Dynamics NAV/Business Central rendszerében számított eszközeinket a valóságban fellelt cikkekkel, és lehetőségünk van ezek mennyiségének vagy akár költségének módosítására is.

Ha szeretnél hasonló edukatív tartalmak érkezéséről első kézből értesülni, ne felejts el feliratkozni hírlevéllistánkra.

Kérdésed támadt a témával kapcsolatban? Esetleg elakadtál valamelyik folyamat végrehajtásánál?

Keresd Support csapatunkat bátran, vagy írd meg nekünk kérdéseid kommentben. 

Szakmai segítséget nyújtott a cikk megírásához: Bárány Bence, tanácsadó

Tudj meg többet a Microsoft ERP rendszereiről!

Csatlakozz a MultiSoft által szervezett ERP Roadshow valamely állomásához, és ismerd meg közelebbről a Microsoft Dynamics 365 Business Centralt!
ERP Roadshow

ERP bevezetési segédlet letöltése

A PDF dokumentumot a megadott e-mail címre küldjük el Önnek