Hogyan szabd testre dokumentumaid megjelenését egyszerűen a Business Centralban?

Kövess minket a közösségi média felületeinken:

Ha érdekel, hogy hogyan tudod egyedi igényeidre szabni dokumentumaid megjelenését Microsoft Dynamics Business Central vállalatirányítási rendszeredben ez a cikkünk Neked szól! 

 

Korábban publikált blogposztunkból már biztosan tudhatod, hogy létezik egy népszerű funkciója a NAV/Business Centralnak, amellyel pillanatok alatt, bármilyen előzetes fejlesztői tudás nélkül képes vagy testre szabni jelentéseid és dokumentumaid formátumát. 

A NAV esetében ez a funkció egészen a 2015-ös verziótól érhető el, azonban bármely Business Central-lal rendelkezel, a lehetőség előtted áll.

Érdekel, hogy NAV rendszer esetében hogyan használhatod a funciót?

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan készíthetsz új egyedi elrendezést bármely meglévő, riporthoz, vagy hogyan módosíthatod a meglévő kinézeteket.

Amennyiben Dynamics NAV rendszeredben szeretnéd elérni a funkciót, kattints ide az erről szóló cikkünk eléréséhez.

Mire lesz szükséged, hogy neki tudj állni a Business Centralban dokumentumaid megjelenésének szerkesztéséhez?

A NAV-hoz hasonlóan két formátumú elrendezés létezik a Business Centralon belül is. A formátum kiválasztásától függ az is, hogy milyen szoftvert használunk az elrendezések módosításához.

Word formátum esetén

- Legalább 2016-as Office csomag

RDLC formátum esetén

- SQL Server Report Builder 2016-os vagy azt követő változat
/ Visual Studio

Mivel a Word szoftver felhasználóbarátabb és többetek számára elérhető, ezért a módosításokat ezen a felületen fogjuk elvégezni és bemutatni. 

Kezdjünk neki a Word formátumú elrendezések létrehozásának!

Ahogy a NAV esetében is, itt is két módon tudunk Word formátumú dokumentumainkat módosítani:

A lent található példáinkban a már jól ismert 1304-es ajánlatot és a 208-as szállítólevelet fogjuk használni, hogy minél könnyebben össze hasonlíthassuk a Jelentés elrendezés funkció eltérő használatát a két rendszerben. 
 
Lássuk is!

Másolás

1. Lépés:

Első lépésként nyissuk meg a Business Centralt, nyomjunk a keresés gombra (vagy használjuk az F3 gyorsbillentyűt) és kezdjük el begépelni a jelentés elrendezés funkció nevét, vagy nyissuk le a menüt és keressük ki az “Általános” pont alól a “Jelentés elrendezés kiválasztása” pontot. 

 

Miután betöltött a rendszer, keressünk/szűrjünk rá az 1304-es ajánlatra. 

Az ajánlatra kattintva láthatjuk a hozzá tartozó, meglévő elrendezéseket a jobb oldalt megjelenő sávban, illetve, ha a menü palettában kiválasztjuk az “Egyéni elrendezések” fület.

2. Lépés:

A beépített elrendezésekből válasszuk ki a számunkra szimpatikusát, majd másoljuk le a tételt a “Műveletek” alatt található “Új dokumentum”, majd “Másolás” parancsra kattintva. 

A másoláshoz adjuk meg a dokumentum elrendezésének típusát, illetve a megnevezését. 

3. Lépés:

Ahhoz, hogy szerkeszthessük a dokumentumot, exportálnunk kell az elrendezést. Ezt szintén a “Műveletek” alatt találhatjuk meg “Elrendezés exportálása” néven.  Kattintsunk rá, majd mentsük le a dokumentumot eszközünkre. 

4. Lépés:

A mentést követően megnyitjuk a letöltött sablont és elvégzünk pár változtatást a dokumentumon: 

 • Az ügyfél nevét félkövér stílusúra állítottuk 
 • A törzsadatoknál fellelhető szakaszban található kedvezmény oszlopot töröljük a táblázatunkból 
 • Megjegyzést írunk a dokumentum végére (Köszönjük, hogy nálunk vásárolt!)

Miután elkésültünk a változtatásokkal mentünk és visszatöltjük azt a Business Centralba. 

Az importálás elvégzéséhez a Business Centralon belül kattintsunk a “Nyomtatási elrendezések” alatt található “Elrendezés importálása” gombra, majd jelöljük ki a szerkesztett fájlt és töltsük fel a Business Centralba.

Végül nyissuk meg és ellenőrizzük a sablon megjelenését! 

A menü palettán nyomjunk rá a “Feldolgozás” pontra, majd az “Elrendezés futtatásával” már meg is tekinthetjük a kész dokumentumot!

Elrendezések futattása...

A kész sablon

Jó, ha tudod...

Ha nem rendelkezel a Word asztali verziójával, az egyszerűbb, dinamikus elemeket nem igénylő módosításokat akár Word Online-ban is képes vagy elvégezni.

Utolsó lépésként állítsuk be alapértelmezett elrendezésként a készített sablont.

Új elrendezés létrehozása

Tekintsük meg, hogyan néz ki az új elrendezés létrehozása Business Central rendszerből!

1. Lépés:

Keressük meg a rendszerben azt a tételt, amelyhez hozzá szeretnénk rendelni az új elrendezést (Mi a 208-as szállítólevelet választottuk), és nyissuk meg az elemhez kapcsolódó sablonokat az “Egyéni elrendezések” fülre kattintva. 

Navigáljunk a “Műveletek” gombra, majd válasszuk ki az “Új dokumentum” “Új” pontját, és hozzuk létre az új megjelenést Word formátumban! Exportáljuk az elnevezett elrendezést. Ezután a nyissuk meg a letöltött dokumentumot.

2. Lépés:

A  kiindulási pontunk egy üres Word dokumentum, ezért ahhoz, hogy elérhessük a dinamikus elemeket, szükségünk lesz a Word fejlesztői eszközök alatt található, XML megfeleltetés munkaablakra is. Válasszuk ki a “Riport” formátumot, majd megnyílik előttünk a rendszerben tárolt adatszerkezet, ahonnan különböző tartalomvezérlők beszúrásával olyan adatokat rendelhetünk hozzá a fájlhoz, amelyek vállalatirányítási rendszerünkben találhatóak pl:. Törzsadatok, azonosítószámok, termékekhez kötődő információk.

Ahhoz, hogy az adott tartalomvezérlőt beszúrjuk, kattintsunk jobb gombbal az adott vezérlőre, majd válasszuk a tartalomvezérlő beszúrása parancsot. A beszúrás formátumának pedig kép esetén a “Kép” formátumot, szöveg esetén pedig az “Egyszerű szöveg” formátumot válasszuk. A beszúrás után megjelenik az adatokhoz tartozó helyőrző szöveg (kép esetén négyzet) amelyeket ugyanúgy formázhatunk, mintha már a végleges szöveg került volna oda.

 

Ha megvagyunk a tartalomvezérlők betöltésével, kezdhetjük is a szerkesztést!

Néhány apróbb változtatást végzünk el: 

 • Beszúrjuk a fejlécbe vállalatunk logóját, illetve a szállítólevél számát
 • A közzététel dátumát és az oldalszámot beillesztjük a láblécbe
 • Beszúrunk két táblázatot, amikből az egyikbe az ügyfél és a szállításhoz köthető adatok, míg a másikba a rendeléssel kapcsolatos információkat illesztjük be és formázzuk
 • Hozzáadunk egy megjegyzést a dokumentumhoz (“Köszönjük, hogy nálunk vásárolt! Sérült csomagolás esetén hívja az alábbi telefonszámot:”“CompanyInfoPhoneNo”)

A fenti műveletekhez egyszerű szövegként szúrtuk be a tartalomvezérlőket, kivéve a logót, ahol a kép formátumot alkalmaztuk. 

Szeretnéd részleteibe nyúlóan látni a szerkesztési folyamatot?

Jó, ha tudod…

A beszúrt ügyféladatok:

 • Vállalatunk neve – CompanyAddr1
 • Vállalatunk címe (város) – CompanyAddr2 
 • Vállalatunk címe (utca, házszám) – CompanyAddr3

A beszúrt szállítói adatok

 • Ügyfél neveShipToAddr1 
 • Ügyfél címe (város)ShipToAddr2
 • Ügyfél címe (utca, házszám) – ShipToAddr3

A beszúrt rendelési adatok: 

 • Termékszám és annak címe –
    No_SalesShptLine; No_SalesShptLineCaption
 • Termékleírás és annak címe –
  Description SalesShptLine; Description SalesShptLineCaption 
 • Termék darabszáma és annak címe –
  Qty SalesShptLine;  Qty SalesShptLineCaption 
 • Mértékegység és annak címe –
  UOM SalesShptLine; UOM SalesShptLineCaption

Mentsük le a dokumentumot, majd importáljuk vissza a Microsoft Dynamics Business Central felületébe: A Business Centralon belül kattintsunk a “Nyomtatási elrendezések” alatt található “Elrendezés importálása” gombra, majd jelöljük ki a szerkesztett fájlt és töltsük fel a Business Centralba.

Végül állítsuk be standard elrendezésként a készített sablont.

Segítségül...

Előfordul olyan eset, amikor a "Jelentés elrendezés" funkció különböző jogosultsági beállítások miatt nem jelenik meg a Business Central felületében. Ha ezt tapasztaljuk mindenképpen ellenőrizzük szerepkörünk hatáskörét, igény esetén pedig kérjünk segítséget egy magasabb jogosultsági szinttel rendelkező kollégától!

Ha kérdésed támadt a jelentés elrendezés funkciót illetően, vagy bármilyen Microsoft Dynamics NAV/Business Central témát érintően keress bennünket bizalommal a marketing@multisoft.hu címen, vagy hagyj egy kommentet nekünk!

Szakmai segítséget nyújtott a cikk megírásához: Szilágyi Réka, szoftverfejlesztő

Szólj hozzá!

Tudj meg többet a Microsoft ERP rendszereiről!

Csatlakozz a MultiSoft által szervezett ERP Roadshow valamely állomásához, és ismerd meg közelebbről a Microsoft Dynamics 365 Business Centralt!
ERP Roadshow

Iratkozz fel hírlevelünkre!

ERP bevezetési segédlet letöltése

A PDF dokumentumot a megadott e-mail címre küldjük el Önnek