Online számla – Beérkezett számlák betöltése a NAV szerveréről

Kövess minket a közösségi média felületeinken:

A júliusi “Hónap Support Kérdése” cikkünkből bizonyára emlékszel, hogy hogyan tudod ellenőrizni adatszolgáltatásod pontosságát könnyedén Online számla modulunkból. E havi témánk szintén az Online számla köré épül: 

Megmutatjuk Nektek, hogy hogyan tudtátok a NAV által kezelt adatbázisból lekérni a ti cégetek számára kiállított számlákat.

Röviden az Online Számláról...

2021. január 4-től kezdve megváltoztak a kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó törvényi előírások, így elengedhetetlenné vált az, hogy minden kiállított, belföldön teljesített tranzakcióról szóló adatot eljuttassunk a NAV részére függetlenül a vevő jogállásától. Ez a beszámolási kötelezettség kivétel nélkül vonatkozik a kézi számlatömbökkel, az online, illetve az offline számlázószoftverekkel kezelt számlákra is.

Mit érdemes tudni erről a funkcióról?

A kötelező adatszolgáltatás hozadéka, hogy a NAV szerverein olyan adatbázis épül amely segítséget nyújthat számunkra is, a beérkezett számlák könyvelésének ellenőrzésénél is. Ehhez a MultiSoft által, a Microsoft NAV / BC rendszerekhez fejlesztett Online számla modult hívhatjuk segítségül.
Az “Adóhatóságtól letöltött bizonylatok” funkció segítségével minden vállalat lekérdezheti az összes külső partnerhez kapcsolható beérkező számlát az Adóhatóság adatbázisából.

Ez támpontot nyújthat minden könyvelési tevékenységet folytató kolléga számára, mivel:

  • rövid időn belül, pár kattintással ellenőrizheti és kiszűrheti a lekönyvelt és a beszállítók, partnerek által kiállított számlák közti különbségeket 
  • tételesen és összesítve is láthatjuk, hogy egy adott beszállítótól milyen mennyiségben rendeltünk egy bizonyos ciklusban

Hogyan néz ki a lekérdezés folyamata a gyakorlatban?

1. Lépés:

Lépjünk be a Business Central felületébe, majd használjuk a keresőt (F3) és nyissuk meg az “Online számla adminisztráció” menüpontot.

Az Online számla adminisztráció lap megnyitása után válasszuk ki a “További lehetőségek” (3 pont) gombot és menjünk az “Adóhatóságtól letöltött bizonylatok” pontra.

2. Lépés:

Kattintsunk a “Jelentések” fülre, ezután pedig navigáljunk az alatta található “Beszerzési számlák letöltése a NAV-tól” gombra.

Ezt követően megjelenik előttünk a számlák közvetlen lekérdezéséhez kapcsolódó ablak, ahol különböző szűrési feltételek mellett be tudjuk állítani, hogy mely számlákat szeretnénk lekérdezni a NAV adatbázisából.

Mi alapján lehet a szűrést elvégezni?

  • Számla kiállításának dátuma alapján egy bizonyos időszakra 
  • Számla feldolgozásának időbélyege szerint
  • Eredeti számla száma alapján
  • Kiállító partner adószáma szerint 
  • Kiállító csoport tag adószáma alapján
  • Pénznem szerint

Jó, ha tudod...

A lekérdezés időszak hossza nem haladhatja meg a 60 napot.

Töltsük ki a megfelelő mezőket annak függvényében, hogy milyen szállítói számlákra szeretnénk szűrni, majd nyomjunk az “OK” gombra.
Jelen esetben a 2021.01.01- 2021.02.01. közti időszakban beérkezett számlákat szerettük volna megvizsgálni, ezért ezt az intervallumot állítottuk be. 

A rögzített feltételek mentén az Online számla modul csatlakozik a NAV szerveréhez, majd letölti az adatbázisban fellelhető számlákat és a hozzájuk tartozó információkat.

Innentől nincs más teendőnk mint az ellenőrzés!

A lekért adatokat megtekinthetjük akár a Business Central, akár Excel felületében is. Ha az utóbbit szeretnénk választani, bármely sorra kattintva, a több kijelölése után jelöljük ki az összes számlát (például a CTRL+A billentyűkombináció megnyomásával), majd illesszük be egy Excel fájlba. Ezután a megfelelő függvények segítségével megkereshetjük azokat a sorokat, amelyek a belső adatbázisunkban nem találhatóak meg.

Ha tetszett a cikk, ne felejts el feliratkozni hírlevelünkre, hogy mindig naprakész lehess a hasonló oktató tartalmakkal kapcsolatban. 

Ha kérdésed támadt volna az Online számla modult, vagy bármilyen más ERP rendszert érintő témával kapcsolatban, keresd Support csapatunkat az alábbi módok valamelyikén vagy írd meg nekünk kérdéseid kommentben. 

Szakmai segítséget nyújtott a cikk megírásához: Eperjesy Kristóf, tanácsadó

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Szólj hozzá!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

ERP bevezetési segédlet letöltése

A PDF dokumentumot a megadott e-mail címre küldjük el Önnek